Здравейте!
Имам следния казус: мой близък желае да се регистрира като безработен. За последните 18 месеца обаче има прекъсване на стажа за около 7 месеца, понеже е сменил работата си. Към момента е назначен на постоянен трудов договор от април месец тази година. Ще е възможно ли да се възползва от борса или трябва да му се съберат 12 месеца с осигурителни вноски без прекъсване?
Благодаря ви в аванс!
Точно поради тази причина се обърнах към всички вас във форума...
Здравейте, колеги!
Имам следния казус... Шофьор на товарен автомобил международни превози, II-ра категория е трудоустроен с 66% трайно намалена работоспособност и следните противопоказания: Вдигане и пренасяне на тежести, непрекъснато нервно и психическо напрежение.
Получихме отказ от СТМ лицето да продължава да извършва тази дейност.
Тъй като обаче е наложително, служителят да продължи да изпълнява длъжността си, има ли вариант това да се случи?
П.С. Лицето е съдружник в дружеството, в което се осигурява и работи като международен шофьор, удачно ли ще е да премине като самоосигуряващ, за да няма бъдещи последствия?
Здравейте, колеги!
Имам следния казус. Служител във фирма предоставя болничен, който обхваща периода: 20.08.18-02.09.18г.вкл. От 03.09.2018г. лицето е освободено от длъжност.
В Д1 за м. 08/18г. като последен ден в осигуряване мога ли да посоча дата 31.08.18г. при положение, че лицето е в болничен до 02.09.18г.?
Здравейте!
Имам следния казус.
Служител с трайно намалена работоспособност 74%, на постоянен трудов договор, продължителност на работното време - 2 часа на ден. Съгласно чл. 319 от КТ, размерът на основния платен годишен отпуск 26 дни ли е или е пропорционално на отработеното време?
Благодаря предварително!